С коронавирусната пандемия, която спусна завесата за огромна част от световната

...
С коронавирусната пандемия, която спусна завесата за огромна част от световната
Коментари Харесай

Летните хитове? Не, няма да излизат

С коронавирусната пандемия, която спусна завесата за огромна част от международната просвета, филмовата промишленост се оказа измежду най-тежко засегнатите. През последните няколко седмици освен киносалоните останаха затворени. Студиата също стопираха да снимат и да работят по към този момент сниманите, само че към момента донякъде подготвени продукции. С малки изключения почти всички подготвени филми, които трябваше да излязат по екраните напролет и лятото, бяха преместени за есента или напряко за следващата година. Както някои страни взеха ограничения по-рано, а други закъсняха с реакциите си против COVID-19, по този начин и измежду холивудските студиа имаше по-бързи и догонващи. Но защото

 

никой не знае графика на ковид,

 

значително това си остават сметки, правени без кръчмар.  

В исторически проект на американския пазар летният сезон е най-печеливш за филмовия бизнес. Индустрията прави почти 40% от годишните си доходи сред май и август, интервал, в който студиата всекидневно пускат най-амбициозните си планове (поне във връзка с боксофиса; " сериозните " заглавия за награди излизат в различен сезон). Ежегодно четирите месеца носят към 4 милиарда $.

“С изместването на множеството министър председатели през есента и нататък фирмите алармираха за

 

края на очакванията за летен кино сезон,

 

съобщи Джеф Бок, анализатор на киноиндустрията. - Ако по вълшебен метод през юни се появи ваксина, тогава може и да имаме някакъв сезон, само че не ми се има вяра ”.

На хартия идното лято изглеждаше солидно с плануваните министър председатели на „ Черната вдовица ” на „ Дисни ”, „ Бързи и гневни 9 ” на “Юнивърсъл ” и „ Жената знамение 1984 ” на „ Уорнър Брос ”. Впоследствие всеки един от тези филми беше преместен за по-късна дата. Първи още при започване на март почитателите на „ Смъртта може да изчака ” научиха, че ще би трябвало да почакат до ноември, с цел да гледат новия филм за Джеймс Бонд. А най-радикални (и яростни) в отлагането бяха продуцентите на “Бързи и гневни 9 “, които се отхвърлиха въобще от показване през 2020 година и си резервираха дата чак през през май 2021 година Май ще се окажат и най-далновидни. 

„ Топ гън: Маверик “ на “Парамаунт ”, чиято премиера трябваше да е на фестивала в Кан (то се знае - отменен) през май, а през юни да го гледаме по кината, отиде за 23 декември. Изглежда подозрително дали по-близките нови дати ще бъдат спазени. В тази група са филми като „ Мулан ” - пренасрочен от март за 24 юли, „ Спондж Боб: Гъба дезертьор ” - за 31 юли и “Жената-чудо 1984 ” - за 14 август. С повече шансове са “Нито тон 2 ” - 4 септември, и “Черната вдовица ” - 6 ноември  

“Има доста променливи величини, ” споделя и Джим Ор, президент по дистрибуцията на филмите на “Юнивърсъл ” за американския пазар. “Нещата не опират единствено до намирането на подобаваща премиерна дата и толкоз. Някои заглавия ще сменят няколко дати по разнообразни аргументи -

 

закъснение на производството, проблеми с финансирането

 

Все още се опитваме да разберем по какъв начин ще наподобява домашният кино пейзаж, когато епидемията свърши. Но ще се оправим ”. 

Анализатори и студийни шефове означават, че откакто животът стартира да се връща към нормалността и хората прекратят обществената си изолираност, те няма да се втурнат незабавно назад към публични пространства с доста хора, като киносалоните. 

Китай отвори отново 500 киносалона през март, откакто вирусът наподобява беше подложен под надзор, единствено че внезапно промени курса и бързо ги затвори отново,  без никакво пояснение. Преди това обаче китайската аудитория бе много неуверена.

Дори в случай че кината в Северна Америка съумеят да отворят преди края на лятото,  за да дефинират нови премиерни дати, студиата ще би трябвало да вземат под внимание и по какъв начин останалият свят се възвръща от здравната рецесия. Няма да има доста смисъл да пуснат филми като „ Круиз в джунглата "  на „ Дисни ” с Дуейн Джонсън и Емили Блънт или „ Топ гън: Маверик “, в случай че множеството киносалони в Азия и Европа - където екшън звездите притеглят голяма аудитория - останат затворени.  

Има спекулации, че обезверено нуждаещите се от доходи студиа могат да се откажат от обичайните кинопрожекции и да издадат летните си шлагери

 

напряко в някоя от платените стрийминг платформи

 

Вече има такива експерименти, най-дръзкият е решението на “Юнивърсъл ” да пусне  “Тролчетата: международно турне "  за домашно гледане по едно и също време с премиерата на огромен екран. Повечето експерти от промишлеността обаче не чакат това да стане новото обикновено.  Те означават, че тези филми нормално са с бюджети под 100 милиона $ и изискват десетки милиони спомагателни  разходи за разпространяване и реклама.

Въпреки това става изкушаващо филми със междинен бюджет - като да вземем за пример " Невидимият човек ", да се качват в интернет единствено няколко седмици след министър председателите им по кината. Филмите, които поради затварянето на кината дебютираха по-рано за домашно гпедане, направиха постоянен бизнес. Това би могло да бъде добра новина за студиите, които от дълго време желаят да съкратят прозореца сред министър председателите за огромен и дребен екран, през който ги демонстрират в мултиплексите.

Студиата не са просто в режим на изчакване да се отворят мултиплексите. Подобно на доста други бизнеси, техните специалисти бяха принудени да работят отдалечено, с цел да оказват помощ за общественото разграничаване. В резултат на това редица филми, които бяха в постпродукция, няма да бъдат довършени в точния момент за авансово плануваните им дати на излизане. Все още има музика за композиране, образни резултати за завършване и монтаж за дотъкмяване.

И киноразпространителският бизнес беше мощно засегнат от затварянето на салоните. Всички се надяват, че ограниченията, на стойност 2,2 трилиона $ за облекчение на ударите, които понася стопанската система на Съединени американски щати от пандемията, ще ги предпазят от банкрути. Собствениците на киносалони имат вяра, че когато медиците разгласят края на епидемията, касовите им апарати ще зазвънят още веднъж.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР